Nederlandse mannen en vrouwen van 65 jaar oud leven gemiddeld nog 19,7 jaar. Deze levensverwachting is in 2015 ruim vijf jaar hoger dan in 1956, het jaar waarin de Algemene Ouderdomswet (AOW) inging.

Vrouwen worden nog altijd ouder dan mannen, maar het verschil is kleiner geworden. De kans van 65-jarigen om honderd te worden is in zestig jaar tijd ongeveer verzesvoudigd. Dat meldt CBS. De resterende levensverwachting van een 65-jarige in 2015 is 18,2 jaar voor mannen en 20,9 jaar voor vrouwen. Zestig jaar geleden konden mannen nog 13,9 jaar en vrouwen 14,9 jaar verwachten te leven.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/22/levensverwachting-65-jarige-5-jaar-hoger-sinds-aow-wet
Ook zijn de tachtigers van dit moment (mensen geboren rond 1930/1935) de sterken uit de samenleving en zuigelingen die niet sterk genoeg waren, overleden toen nog.
Zij hebben altijd goed, gezond en vers gekookt gegeten met producten waar nog niet zoveel mee gerotzooid was. De generatie onder hen (de huidige 50-60-ers) gingen nog met respect om met ouderen . Er was volop medische zorg, er waren bejaardenhuizen, thuiszorg, minder criminaliteit, voldoende werk en geen beknotting op uitkeringen.
Onderzoek
Recentelijk kwam las ik een publicatie, waarbij 40.000 Nederlanders werden onderzocht op hun levensduur. CBS resultaten, die voor iedereen toegankelijk zijn staan in schril contrast met onderstaande resultaten. Het allemaal leuk en aardig, maar bangmakerij over tabak is zeker niet gebaseerd op feiten.

http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170917_03078506/enkel-in-het-weekend-roken-kost-je-vijf-jaar-van-je-leven
Nieuwe studie wijst op gevaar van zwaar én licht roken, enkel in het weekend roken kost je vijf jaar van je leven.
HASSELT; Een nieuw onderzoek bij 40.000 Nederlanders maakt pijnlijk duidelijk hoe dodelijk roken echt is. Zelfs lichte rokers, die maar af en toe een sigaret opsteken, verliezen vijf jaar van hun leven. Een op de vier zware rokers haalt zijn pensioen niet, dat is ruim drie keer zoveel als bij niet-rokers. “Rokers beseffen nog altijd onvoldoende welke schade ze bij zichzelf aanrichten.”