In dagblad De Trouw stond een goed een leerzaam artikel van hoogleraar medische statistiek Saskia Le Cessie.

Zij zegt, het is van belang de juiste vragen te stellen en een goede techniek voor statistieken aan de orde stelde. Wij weten dat bij een goed onderzoek de vraagstelling neutraal moet zijn en het is dus zeker niet de bedoeling dat geïnterviewde personen in een bepaalde richting worden geduwd . Toch kan een subtiele wijziging in de vraag leiden tot net iets andere antwoorden en kunnen onderzoekers de resultaten van een onderzoek dus een beetje sturen. Het formuleren van een neutrale vraag is niet eenvoudig, maar wel zeer belangrijk. Bij een onderzoek kan een niet-neutrale vraag namelijk leiden tot flinke afwijkingen van de gepresenteerde waarheid.
Saskia Le Cessie zei dat dat het gebruik van statistieken de goede kant opgaat, wetenschappers hebben meer oog voor valkuilen en ook is de controle bij publiceren groter. Verder zegt Saskia Le Cessie dat een statistisch verband nog geen bewijs is. Van belang is een scherpe vraagstelling zoals, wat wil ik precies weten, hoe ga ik dat onderzoeken en heeft de kwaliteit van het onderzoek met goed nadenken vooraf te maken.
Statistieken zijn bijzonder nuttig en vaak zelfs onmisbaar. Vertrouw echter niet blindelings op de uitkomsten van allerlei onderzoeken. Zeker indien onderzoeken een commercieel doel hebben, is een gezonde portie wantrouwen op zijn plaats en kan de waarheid behoorlijk verdraaid zijn.