Tijdens Prinsjesdag kondigde het demissionaire kabinet Rutte aan miljoenen euro extra op te halen voor de schatkist door middel van een accijnsverhoging op tabak. Dat dit bedrag te hoog is en een onrealistische prognose laat zien is geen Rocket Science.

Duurder: Dat geprognotiseerde accijnsinkomsten kunnen tegenvallen doordat mensen minder gaan roken en alternatieven zoeken is helder, hierdoor neemt de illegale handel in sigaretten toe en tegelijkertijd de gevaren voor onze gezondheid. Nu daalt het gebruik van rookwaar in Nederland en de geprognotiseerde begrotingscijfers lijken niet aan te sluiten bij de werkelijkheid, maar is gebaseerd op wat het kabinet nodig heeft om de begroting sluitend te kunnen maken. Dat is zeker ernstig, want politieke partijen gebruiken deze cijfers om een andere begroting te maken. Zo werken de spelregels: het kabinet geeft de begroting en de oppositie gaat daar mee aan de slag. Elke keer dat accijns op tabak worden ingeboekt, maakt het ministerie van Financiën een inschatting van de opbrengsten en vaak valt dat tegen. Sigaretten en andere rookwaar worden in Nederland steeds duurder en leveren de overheid steeds minder op.
Wiebes: De opbrengst van accijns op tabak blijft teleurstellend, aldus Wiebes in 2016. Wij kunnen bij de ramingen van belastinginkomsten geen rekening houden met gedragseffecten. Gedragseffecten worden volgens de SRB door (overheids) maatregelen gestimuleerd en ingezet.
KWF:KWF Kankerbestrijding zet zich samen met het Longfonds en de Hartstichting in voor een Rookvrije Generatie. We streven hierin naar een jaarlijkse accijnsverhoging gecorrigeerd voor de inflatie + 5% op sigaretten. https://www.kwf.nl/over-kwf/pages/standpunt-tabaksaccijns.aspx
WHO: Momenteel belopen de accijnzen en btw op een pakje van 19 sigaretten ongeveer 76%. Dat ligt in lijn met het advies dat de Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan overheden die het tabaksgebruik willen terugdringen.
Belastingdienst: Uiteraard worden er ook accijnzen over tabak en sigaretten geheven. Naast de brandstof een populaire melkkoe voor de overheid. Met ca 3,4 miljoen rokers die gemiddeld 14 sigaretten per dag roken, dus een inkomstenpost van bijna 8,4 miljoen euro per dag. Let wel, dit zijn alleen de accijnzen, hier komt nog de BTW bij.
PvdA: In (het zorgdebat) januari 2017 zei Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem: „Rookwaren moeten worden weggedrukt uit onze samenleving. De pakjes moeten uit het zicht, het aantal verkooppunten omlaag en de accijns omhoog.” In hun verkiezingsprogramma staat daarover niets. Kortom, het is buitengewoon bitter te vernemen, dat zoveel politieke partijen tegen tegen beter weten in , de ogen sluiten voor illegaliteit, criminaliteit en de maatschappij opzadelt met een haatcultuur jegens rokers die zo langzamerhand talibanachtige trekjes begint te krijgen.