Een rookvrij leven levert niet alleen gezondheidswinst op, maar is ook goed voor de portemonnee.

Na twintig jaar bespaar je hiermee ruim 50.000 euro, de prijs van een mooie auto. Zegt Jasperien van Weerdt recentelijk in een artikel van business insider. Ben je een zware roker, die er gemiddeld één pakje per dag doorheen jaagt, dan scheelt dat 2.445 euro per jaar, uitgaand van een prijs van 6,70 euro per pakje. Dit alles is te vinden op de navolgende link. https://www.businessinsider.nl/stoppen-met-roken-geld-besparen-stoptober/
Een rookvrije samenleving bespaart geen zorgkosten maar kost de Nederlander 5628 euro per jaar https://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/zorg-kost-5628-euro-jaar-nederlander en daarbij steeg ook het eigen risico in 5 jaar tijd van 170 naar 385 euro. Een simpele rekensom leert ons dat roken de samenleving zeker 3138 euro besparing per jaar oplevert. De mooie auto kunt u als roker alvast bij Jasperien van Weerdt bestellen, dit in verband met eventuele levertijden.
Dat de uitgaven in zorg de laatste jaren zijn gestegen door vergrijzing, nieuwe technologieën, gespecialiseerde en dure medicijnen lijkt waar , maar is dat ook zo. Als wij eens kijken naar Zuid Korea , een relatief groot land waar de mensen even oud worden als in Nederland, de zorg bijna de helft goedkoper is dan in ons land ,de gemiddelde prijzen zo’n 10% hoger liggen, waarom moet de zorg dan zo duur zijn, vraag je je af. Internationaal wordt er een sociaal schuldgevoel bij de tabaksgebruiker neergelegd, in Nederland kun je al een mooie auto kopen als je niet rookt, worden er moeilijke strategieën bij de overheid voor het zorgpakket in elkaar gezet, farmaceuten liggen dwars in verband met dure onderzoeken en medicijnen. Kortom er is ontzettend veel onzekerheid en een verhoging van het eigen risico en of premie ligt nog steeds op de loer, ondanks alle gemaakte beloftes.
Nu is Zuid Korea een mooi voorbeeld , het land kent veel mannelijke rokers en volgens de meest recente cijfers schommelt het aantal mannelijke rokers in Zuid Korea zo rond de 40%. Het is een cijfer dat ver boven het gemiddelde ligt van de overige OESO deelnemers. Onderzoekers zeggen dat Westerse landen te veel bezuinigen en een ongelijkheid hebben in de voortschrijdende leeftijdsgrens( Lancet) . Het meest briljante antwoord is natuurlijk ,de zorg is veel goedkoper, inwoners worden oud, ze roken veel, hebben ook last van vergrijzing , hebben hogere prijzen dan in Nederland en toch is de aangeboden zorg veel goedkoper.