Het is bijna om moedeloos van te worden. Ook de paus wil de verkoop van sigaretten in zijn stadstaat verbieden. Ik las dat het Vaticaan jaarlijks zo’n 10 miljoen overhoud aan de verkoop van sigaretten. Mij lijkt dat je nogal wat op de bank moet hebben staan om hier zomaar vanaf te zien. Bovendien vraag ik mij af of met die tien miljoen niet heel veel goeds gedaan kan worden, veel goeds dat het mindere goed van het verkopen van sigaretten vele malen overstijgt? Immers van een verbod op het róken lees ik niets, dus de rokers gaan nu hun sigaretten iets verder op buiten het Sint Pietersplein kopen en moeten er ten gevolge van deze maatregel een of meerdere goede-doelen-projecten van de Vaticaanse lijst worden gehaald.

Dat nu ook de paus meegaat in de heersende ongefundeerde hetze tegen het roken verrast me eigenlijk niet (meer), want enig populisme is de huidige paus niet vreemd.
We kennen hem inmiddels als een volleerd “applaus-zoeker”.
Ik noemde alle maatregelen tegen het roken zwaar overdreven, want de voorstelling dat roken welhaast gelijk staat met het inademen en verspreiden van gifgas raakt kant nog wal.
Iedere dag kunnen we horen en lezen dat de baby-boom generatie ouder wordt en gezonder is dan ooit te voren. En alle leden van die generatie zijn vanaf de wieg opgegroeid in een kwalmende maatschappij. Als gezegd, de overgrote meerderheid loopt nog steeds ‘kicking and alive’ rond. Het is trouwens van meerdere voorgangers van de huidige paus bekend dat ze stevige rokers waren. Weliswaar uit het zicht, maar toch.
Ik kan me in de laatste honderd jaar geen paus herinneren die op een jeugdige leeftijd van ons is heengegaan. En dan te bedenken dat hij en alle priesters vanaf hun wijding ook nog eens massaal werden en worden blootgesteld aan heel veel wierook. Misschien dat vele kardinalen daardoor seniel zijn geworden – een opmerking van paus Franciscus – , maar velen van hen worden stokoud.
Kortom, dit verbod op de verkoop van tabak in Vaticaanstad zal wellicht goed aankomen bij zure calvinisten, moslims en Taliban-achtigen , maar past niet bij een katholieke levensstijl.
Gerard Hover,
pastoor Sint Mathias / Maastricht.