Vele organisaties pikken een graantje mee in de anti-rookhype die is ontstaan.

Werkgevers, anti-goeroes, media en overheid iedereen draagt zijn steentje bij en wat je ziet is dat de spanning tussen bevolkingsgroepen alleen maar groter is geworden. Philip Morris is de 1ste fabrikant die het eeuwen oude tabak als genotsmiddel al een andere bestemming heeft gegeven. Andere tabaksproducenten zoals , BAT, Imperial Tobacco en JTI hebben soortgelijke ideeën over het gebruik van de e-sigaret.
Engeland:
De Engelse gezondheidszorg omarmt de e-sigaret en heeft het “gebruik” opgenomen in haar programma voor mensen die willen stoppen met roken.. Het Engelse kankerinstituut, Dr.Andy McEwen, hoofd van het stoppen met roken programma zegt dat het overschakelen naar de e-sigaret de schade aanzienlijk vermindert. Professor Kevin Fenton, de director of Health and Wellbeing zei: “E-cigarettes are not completely risk free but when compared to smoking, evidence shows they carry just a fraction of the harm. The problem is people increasingly think they are at least as harmful and this may be keeping millions of smokers from quitting. Local stop smoking services should look to support e-cigarette users in their journey to quitting completely.”
Amerika:
Amerikaanse onderzoekers schreven in de Journal of Adolescent Health en vinden de e-sigaret een problematische ontwikkeling, want het roken van tabak onder de Amerikaanse jeugd daalt al sinds 1998 zeggen de onderzoekers. Ze vrezen dat door de opkomst van e-sigaretten jongeren nu weer sneller naar tabak zullen grijpen.
Nederland:
Hoewel de e-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten, bevat de damp van e-sigaretten een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oordeelt naar aanleiding van het onderzoek dat elektronische sigaretten – zowel met als zonder nicotine - zo onveilig zijn, dat consumenten ze niet langdurig en structureel zouden moeten gebruiken. http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tabak/Nieuwe_producten/E_sigaret

In Engeland ziet de medische sector de e-sigaret als een uitweg voor het roken van tabak . In de VS is men overtuigd dat e-sigaret, met name onder jongeren, zal leiden tot het roken van tabak. Nu hebben vele deskundigen in de wereld allemaal een verschillende uitleg over de e-sigaret en dat maakt het bijzonder lastig voor de gebruiker.