Volgens onze statistieken gaat tabakminnend Nederland ongeveer 10 jaar eerder hemelen.

Het is heel lastig of bijna onmogelijk om in je zoektocht uit te vinden over hoeveel sigaretten het per dag gaat en in welke combinatie het met andere middelen dit tot gevolg kan hebben om het aardse leven vroeg te verlaten. Het zijn vaagheden die het gebruik ervan in ieder geval niet verduidelijken. Maar laten wij eens de positive maatschappelijke effecten van ons tabaksgebruik benoemen uit een niet zover verleden;.

Roken verbetert de concentratie, roken is gezellig, als anderen tenminste ook roken, roken is leuk, het geeft je een houding, roken is lekker, roken is stoer, je laat zien dat je onafhankelijk bent . Ook heeft roken veel fijne kanten want anders zouden consumenten niet blijven roken. Sommige mensen roken omdat ze altijd hebben gerookt, bijvoorbeeld na het eten of in gezelschap. Andere mensen roken als ze stress hebben met als voordeel dat je veel frisse lucht krijgt , want tegenwoordig sta je gewoon buiten, wel of niet overdekt. Een ander voordeel is " als je staat te wachten", voor een bushalte, trein, tram, metro ,winkel of op een persoon waar je mee hebt afgesproken en gewoon een sigaret mag roken zonder enig commentaar. Ook de betaalde media is anders ,sigarettenreclames zijn vervangen door campagnes tegen het roken en ik begrijp ook dat wij de klok niet kunnen terugdraaien maar dit zijn slechts voorbeelden en situaties vanuit een andere tijd.

Van de veel besproken "babyboom" periode herinneren wij ons ook andere situaties ,zoals een glaasje met sigaretten op tafel bij verjaardagen of als er visite op bezoek kwam. Roken op straat, in kantines, op kantoor of in het cafe werden rookbezigheden als normaal gezien. Ook waren er andere verkoopprijzen voor een pakje sigaretten, kortom veel lusten en weinig lasten. Negatieve verhalen waren er niet , ook geen beperkingen en het was wat dat betreft een onbezonnen tijd met uiteraard andere problemen ,het was in ieder geval een periode waar ik graag op terug kijk.