De uitspraak van het Hof is een nieuwe betreurenswaardige mijlpaal voor een verdere inperking van de individuele vrijheid van de roker .

De gastvrijheid voor de Horeca komt verder onder druk te staan en dat zou betekenen dat het faciliteren van de roker geweld wordt aangedaan. Gelukkig gaat de Overheid in cassatie aldus KHN maar voor alle duidelijkheid zet ik de belangrijkste Argumenten van het Hof om rookruimten in de Horeca te verbieden even op een rij:
-Volgens het hof is het in strijd is met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.
-Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan.
-Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.
Dat de rechter in cassatie zelf niet in cafe's komt en weinig kranten leest is meer dan duidelijk, want het zijn en blijven wereldvreemde uitspraken.
Het NVWA zegt er op haar website het volgende over: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/roken-en-tabak/rookverbod-verplichte-maatregelen/veelgestelde-vragen-rookverbod
De Staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) zei in het NOS journaal er het volgende over : ‘Ik ben ingehuurd om in Nederland een rookvrije generatie te organiseren en daar past dit heel goed in. Dus ik wil dat wel doen, maar wel met draagvlak, in zorgvuldige stappen en in ons tempo.’
Dat de volwassen roker met deze argumentatie in een groter sociaal isolement wordt gedwongen en tegelijkertijd niet rokers onder druk zou zetten om mee te gaan naar een rookruimte lijkt mij een meer dan onzinnige gedachte van de rechter. Ook de staatssecretaris Paul Blokhuis slaat volledig de plank mis om te zeggen dat hij is ingehuurd om een rookvrije generatie te organiseren. Het zijn argumenten die niet door ons worden gedragen en waarschijnlijk zijn ingegeven door een Hogere Macht.
Nu vertegenwoordigt de roker sinds jaar en dag een minderheid in de samenleving en het is toch nauwelijks voor te stellen dat hij/zij bepaalt waar en wanneer er wordt gerookt. Voorbeelden ten over die ons uiteraard de andere kant van het genot laten zien.
Terrassen en rookruimtes zijn zeker niet heilig voor anti-groeperingen en de strijd zal ook beginnen tegen alcohol. De betutteling stopt namelijk nooit maar zou nu de rookruimte in 2 jaar tijd verdampen of blijft onze zo bekende gastvrije cultuur bestaan?.