Nederland wordt geteisterd door ramkraken en overvallen om tabak te bemachtigen. Het overkomt vele supermarkten en andere tabaksverkopers. Hoge consumentenprijzen door accijns maken het tabaksproduct crimineelgevoelig , de illegale productie gaat voorspoedig en plukt daar zijn hemelse vruchten van.

Dat uiteindelijk de consument de dupe is van het illegaal gebruik spreekt voor zich, want je weet namelijk niet wat je gebruikt. Ondanks de ontmoedigende maatregelen die overheid neemt, is tabak populair en de consequentie is dat er steeds meer berichten in de media verschijnen over ramkraken en illegale tabaksfabrieken die worden opgerold. Uiteraard is dit maar het topje van de ijsberg want de vele gebruikers die er zijn, zoeken veelal naar goedkopere tabak (zonder accijns overheid) en kopen dat op een andere manier; de digitale snelweg , illegaliteit en of criminaliteit voor tabak.
Voor ramkraken en overvallen waar dus de winkelier direct de dupe van is, zal ik een opsomming geven van wat recentelijk de media heeft bereikt :
Tankstation overvallen Pieter Callandlaan Amsterdam , buit sigaretten
Ravage naar snelkraak in supermarkt Emte in Ede, buit sigaretten
Ramkraak voor sigaretten met Renault Twingo in Bruna Amersfoort, buit sigaretten
Nunspeet- In de nacht van donderdag op vrijdag 29 april is er een ramkraak gepleegd bij een benzinestation aan de F.A. Molijnlaan in Nunspeet. De buit bestond onder meer uit sigaretten
Apeldoorn -Dekbedhoezen vol sigaretten. Na enkele minuten vertrekken de twee weer met twee goed gevulde dekbedhoezen vol sigaretten. Ze rijden daarna weg met een gereedstaande Volkswagen Golf. De ramkraak is gefilmd door bewakingscamera's.
Natuurlijk zijn de gesignaleerde opsommingen niet volledig, het is maar een greep uit de misdaadgolf die ons land teistert en onnodig veel schade aanricht aan de ondernemer. Het is een publiekgeheim maar het dramatisch ingezette ontmoedigingsbeleid van de overheid wordt voor ons steeds meer zichtbaar en brengt nare consequenties met zich mee.