De vele media aankondigingen van de Minister van Volksgezondheid van België, Maggie de Block maakt zich sterk dat in 2020 alleen nog neutrale pakjes sigaretten mogen worden verkocht.

 Dat zijn pakjes sigaretten zonder logo’s en herkenbare kleuren. Maggie de Block wil het onmiskenbare succes van Frankrijk, Engeland en Australië volgen . Dat er een heksenjacht op de roker gaat plaatsvinden en wij aan de maakbaarheid van de samenleving willen sleutelen is blijkbaar niet belangrijk. Zelfs een Australische Professor heeft een pleidooi gehouden in Brussel (EU) over het ontstane debacle van de blanco pakjes. Het resultaat van de pakjes sigaretten was en is abominabel. De Australische Professor Sinclair Davidson heeft in Brussel gezegd dat het experiment met blanco verpakkingen voor tabaksproducten niet het gewenste effect heeft gehad. Hij drong er bij Europese beleidsmakers op aan om niet hetzelfde pad in te slaan. Davidson is Professor of Institutional Economics, Finance and Marketing at RMIT University, senior fellow at the Institute of Public Affairs and academic fellow at the Australian Taxpayers’ Alliance.
https://www.eureporter.co/health/2017/12/09/top-academic-questions-glorious-success-of-plain-packaging-of-tobacco-products/
Niet alleen de Professor in Australië ,maar ook het liberale Adam Smith Institute in het Verenigd Koninkrijk deed eerder onderzoek naar de voor- en nadelen van 'plain packaging' en kwam al snel tot de conclusie dat het juist geen enkel effect zou hebben.
https://www.eureporter.co/health/2017/12/09/top-academic-questions-glorious-success-of-plain-packaging-of-tobacco-products/
En dan is er nog de grote kans dat meer namaaksigaretten worden verkocht. Als alle pakjes er hetzelfde uitzien, moet de consument de sigaarboer maar op zijn woord geloven dat hij hem dit of dat merk verkoopt. Een op de negen sigaretten die wereldwijd wordt verkocht, is al namaak. In die namaak sigaretten zit veel troep. Ze worden immers niet gekeurd of gecontroleerd en des te minder tabak er in de sigaret zit, des te meer kan de illegale producent eraan verdienen. Dit alles was te voorzien door de Australische regering maar die heeft nog het excuus de eerste te zijn geweest die het probeerde. Andere landen die desondanks het Australische voorbeeld volgen, kan dat niet worden vergeven.
Waarom toch deze weg wordt ingeslagen is voor de consument niet te volgen.