Tabak wordt gerookt, gekauwd of gesnoven. De meest gebruikte vorm is het roken van sigaretten of het roken van shag .

Helaas zien wij tegenwoordig meer onderzoeken over de kwalijke gevolgen voor de gezondheid en wordt tabak vooral als een schadelijk genotsmiddel gezien. In Wageningen onderzoeken ze de tabaksplant weer als een toekomstig medicijnleverancier, de vroegere tijden herleven weer, want de indianen gebruikten de plant al om wonden te genezen en hoofdpijn te bestrijden. Er is een hele waslijst van eiwitten, vaccins en hormonen uit tabak te maken’, zegt Arjen Schots, onderzoeker aan Wageningen University. De tabaksplant heeft inmiddels de status van een modelgewas bereikt en daar weet de Universiteit al veel over. 

Ook Jan Snel beschrijft andere redenen in zijn boek “Genieten mag”. Dr. J. (Jan) Snel , is als psychofysioloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam . http://www.uva.nl/profiel/s/n/j.snel/j.snel.html
Hij weet dus veel van de stofjes die in ons systeem medebepalend zijn voor het gevoel van welzijn. Wat je weinig hoort is dat genieten misschien wel veel gezonder is dan het gezonde leven zoals ons wordt voorgehouden in allerlei berichten. Houd je van tabak, koffie, bier, wijn en uitgaan dan geeft genieten en ontspannen een andere adequate beloning voor je inzet. Genieten helpt weer tegen stress, bevordert de gezondheid, voorkomt slaapproblemen en je hoeft je geen schuldgevoel te laten aanpraten door de moralisten van het 'gezonder leven'. Genieten mag, maar natuurlijk met mate en het is gezond en het leven wordt er een stuk leuker door . Genieten en een toekomstig medicijn is baanbrekend.