Tabakgebruik als dubieus bestempelen betekent vaak dat je voorgeprogrammeerd bent door je bewustzijn , de campagnes en waarschijnlijk ook door de jarenlange indoctrinatie van wetenschappers, onderzoekers en andere goedwillende goeroes.

Nu is de aroma van tabaksrook niet altijd aangenaam om in te bivakkeren en is de rookruimte een oplossing voor de bezoeker in de horeca. De rechter heeft met al zijn  wijsheid, een stokje in de gastvrijheid van de horeca gestoken. Inderdaad, de term gastvrijheid krijgt door deze uitspraak een andere invulling. 

Christen Unie
Nu heeft ook de overheid, de staatssecretaris in dit geval ,niet altijd een geweldige rol gespeeld en laat vaak zijn oren hangen naar het ultieme middel dat (tabak) verbod heet. De staatsecretaris doet met de gedane uitlatingen zijn uiterste best om de weg te plaveien voor meer onvriendelijke rooksancties. De staatsecretaris wordt gesteund en voorzien van adviezen door een niet gekozen CU lid , welke tevens een anti- rook goeroe is aan de universiteit van Maastricht. De bescherming van minderheidsgroepen is in ieder geval zoek geraakt ook al heeft de Christen Unie milieu en sociale zaken hoog in het vaandel staan, net als de vrijheid van God. De kiezer met een andere politieke mening mag dan wel denken en stemmen , maar voorlichting over tabak is vaak gestuurd en niet altijd objectief. Wat niet hoort, wordt geweerd en een eigen mening hebben past niet. Je mag dan verontwaardigd zijn over het politieke systeem maar tot een heftig protest is het niet gekomen. Wellicht is een vrije meningsuiting nog actueel en is het stimuleren van participeren nog een optie, maar die vraag moeten wij stellen aan onze CU staatssecretaris .