Wetenschappers zeggen dat roken sporen laten zien in het DNA en dat het makkelijker is om met DNA informatie te checken. Niet de waarheid vertellen wordt dus lastiger. 

 

Ook weten wij dat invloeden van buitenaf bijdragen aan de veranderingen in het DNA. Hierbij moet u denken aan alles dat het lichaam binnenkomt: voedsel, beweging, stress, roken, chemicaliën, straling en zonlicht. De leefstijl van een persoon is hier sterk aan verbonden.

KWF
KWF Kankerbestrijding benadrukt dat een gezonde leefstijl geen garantie is voor een leven zonder kanker. "In veel gevallen is er sprake van domme pech", zegt woordvoerder Marsja Meijer. "Maar als je gezond leeft, kun je het risico op het krijgen van de ziekte wél verminderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding, aldus Metro in december 2014.
Iedere roker weet dat roken niet bijdraagt aan de lichamelijke gezondheid net zoals het drinken van alcohol, teveel eten, diverse sporten, veel werkzaamheden enz. Er zijn veel redenen om aan te voeren dat je lifestyle activiteiten met mate moet beoefenen of met mate tot je moet nemen. Het hebben of krijgen van deze vreselijke ziekte is volgens de woordvoerster van KWF gewoon pech.

SRB
Rookgedrag is heel complex, sommige mensen steken één keer een sigaretje op en laten gelijk hun behoefte zien en anderen roken alleen bij speciale gelegenheden. Er zijn ouderen die tot hun 85e doorroken zonder gezondheidsklachten, maar er zijn ook rokers die op vrij jonge leeftijd sterven aan een vreselijke ziekte. Een belangrijk deel van zulke verschillen is genetisch bepaald.
Roken draagt niet bij tot je lichamelijke gezondheid, maar sommige mensen lopen een groter risico dan anderen.

Nu heeft elk mens een specifieke genetische aanleg die bepaalt hoe hij of zij reageert op invloeden van buitenaf. Dit heeft te maken met de persoonlijke genetische code. En die code bevindt zich in de kern van elke cel in het lichaam. Wanneer je gezond bent dan wil dat zeggen dat de functies van elke individuele cel en het volledige cellulaire systeem beiden goed werken.
Invloeden van buitenaf zoals voedsel, roken, zon en blootstelling aan chemicaliën komen via het spijsverteringskanaal of via weefsel in onze cellen. In de celkern bevindt zich de genetische informatie; hier ligt het DNA op ( langwerpige) structuren die chromosomen heten. Door te screenen op de gen variaties die in deze onderzoeken naar voren zijn gekomen, zouden ze kunnen aanwijzen wie de gevoelige rokers zijn.